Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα;
Είναι μια συχνή και ύπουλη πάθηση των οφθαλμών, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του οπτικού νεύρου λόγω αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης. Προκαλεί αλλοιώσεις των οπτικών πεδίων και τελικά μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Λέμε ύπουλη γιατί στα πρώτα στάδια δεν δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα, αλλά εξελίσσεται αργά για μία περίοδο ετών, καταστρέφει σταδιακά το οπτικό νεύρο και η βλάβη αυτή είναι μη αντιστρεπτή.
Ένας τυχαίος έλεγχος στον οφθαλμίατρο, για άλλον συνήθως λόγο, είναι η αιτία να βρεθεί η υπερτονία και να αρχίσει μια πλήρης διερεύνηση.
Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση - υπερτονία- (συνήθως πάνω από 20-22 mmHg) αποτελεί την πρώτη ένδειξη ( αλλά όχι την μόνη) για την ύπαρξη της νόσου, αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε γλαύκωμα ακόμα και με φυσιολογική πίεση (γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως).

Ποιος πάσχει από γλαύκωμα;
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία ή να το έχουν προκαλέσει.
Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε. Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την όρασή μας είναι να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Γι' αυτό το λόγο θεωρείται αναγκαία η τακτική οφθαλμολογική εξέταση.
Εντούτοις υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.
Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:
• Η προχωρημένη ηλικία
• Η κληρονομικότητα
• Ο διαβήτης
• Η υπέρταση
• Η μυωπία
• Η μακροχρόνια χορήγηση κορτιζόνης, ιδίως τοπικά (κολλύρια)
• Ο τραυματισμός του οφθαλμού

Πως μπορώ να προβλέψω αν θα πάθω γλαύκωμα;
Καλό είναι να γνωρίζει ο καθένας την ανατομική κατασκευή του ματιού του, το πάχος του κερατοειδούς, το είδος της γωνίας προσθίου θαλάμου που διαθέτει και το κληρονομικό ιστορικό του. Φαίνεται οτι η κληρονομικότητα παίζει ισχυρό ρόλο γι' αυτό και συστήνεται η προληπτική μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε όλους, αλλά πολύ περισσότερο σε άτομα με ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένειά τους.

Τι συμπτώματα προκαλεί το γλαύκωμα ;
Δυστυχώς, το γλαύκωμα είναι ύπουλη ασθένεια. ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία, σε οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας, όταν ο ασθενής έρχεται για να αλλάξει τα γυαλιά του. Το γλαύκωμα καταστρέφει σταδιακά το οπτικό νεύρο, χωρίς να επηρεάζει την οπτική οξύτητα μέχρι το τελικό στάδιο. Η κεντρική όραση παραμένει φυσιολογική, ενώ τα οπτικά πεδία (η αντίληψη του χώρου γύρω μας) συνεχώς στενεύουν, χωρίς όμως αυτό να γίνεται πάντα αντιληπτό από τον ασθενή, παρά μόνο όταν επηρεαστεί η κεντρική όραση. Τότε όμως είναι ήδη πολύ αργά για θεραπεία.
Μόνο σε περίπτωση που έχουμε πολύ αυξημένη πίεση, άνω των 40-50 mm Hg, όπως στο οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, υπάρχει έντονος πόνος και θόλωση της όρασης.

Διαβάστε περισσότερα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι γνώμη έχετε...;