Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Σε ποιά ηλικία πρέπει να γίνεται ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος;

Πολύ συχνά ρωτούν οι γονείς σε ποιά ηλικία θα πρέπει να γίνει ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος!
Η απάντηση είναι ¨ όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!¨ και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σίγουρα πριν τα πρώτα τους γεννέθλια!
Ο πρώτος αυτός έλεγχος σκοπό έχει να διαγνώσει τυχόν ανατομικά προβλήματα των ματιών, ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και να μην αποτελέσουν εμπόδιο στην σωστή εξέλιξη της όρασης.
Παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων είναι ο συγγενής καταρράκτης (που χαρακτηριστικά θα πρέπει να χειρουργηθεί πολυ γρήγορα), το συγγενές γλαύκωμα, η συγγενής πτώση βλεφάρου, διάφορα είδη στραβισμού κ.α.
Όσον αφορά στην αντίληψη οτι όλα τα μωρά έχουν στραβισμό που θα περάσει όσο αυτά θα μεγαλώνουν είναι απαραίτητο να πούμε οτι πρόκειται για έναν μύθο!
Εάν ο στραβισμός επιμένει μετά τον τρίτο μήνα της ζωής του παιδιού ένας οφθαλμολογικός έλεγχος από ειδικό παιδοοφθαλμίατρο είναι απαραίτητος ώστε να βρεθεί η αιτία και να δοθούν οι απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες και να χαραχθεί η πορεία παρακολούθησης του συγκεκριμένου παιδιού.
Μετά τον πρώτο χρόνο μας ενδιαφέρουν τα διάφορα διαθλαστικά προβλήματα που υπάρχουν από τη γέννηση ( υπερμετρωπία και αστιγματισμός) κι εμποδίζουν την εξέλιξη της όρασης.Τα παιδιά δεν θα παραπονεθούν ποτέ γί´αυτά γιατί τα έχουν από όταν γεννήθηκαν και νομίζουν ότι έτσι βλέπουμε όλοι! Δεν έχουν μέτρο σύγκρισης για να δουν τη διαφορά του να βλέπει κανείς καθαρά κι όχι θολά και ¨κουνημένα¨!
Είναι εκπληκτικό πως μπορούν και τα καταφέρνουν σε όλες τους τις δραστηριότητες ακόμη κι όταν έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, κι εμείς ως γονείς συχνά δεν το αντιλαμβανόμαστε κάν!
Είναι λοιπόν δουλειά του ειδικού παιδοοφθαλμιάτρου να ανιχνεύσει τέτοια προβλήματα, να ενημερώσει τους γονείς κι ανάλογα με τη σοβαρότητά τους να χαράξει το κατάλληλο στρατηγικό σχέδιο για να τα αντιμετωπίσει και να βοηθήσει το συγκεκριμένο παιδί!
Αξίζει να τονίσουμε οτι η εξέλιξη της όρασης στον εγκέφαλο ολοκληρώνεται στην ηλικία των 9 ετών.
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να τα καταφέρουμε και να πετύχουμε μια άριστη όραση.Όσο η διάγνωση καθυστερεί τόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η θεραπεία γίνεται πιο δύσκολη μέχρι και αδύνατη αν το πρόβλημα διαγνωστεί μετά την ηλικία των 9 ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι γνώμη έχετε...;